Zacznij od oczyszczenia organizmu z substancji toksycznych.
Dieta oczyszcza organizm
Celem diety nie jest post, ale zapewnienie odpowiednich proporcji różnych grup jedzenia, w ilościach która pozwoli na optymalne funkcjonowanie organizmu zarówno psychiczne jak i fizyczne.
Detoks odmładza
Pod warunkiem, że zgodzicie się pozbyć z organizmu wszelkich trucizn.
Na niespełna miesiąc rezygnujecie z:
- papierosów (tytoniu),
- lekkich narkotyków (w przypadku cięższych potrzebny wam nie detoks, ale odwyk),
- alkoholu,
- kofeiny (kawa, herbata, coca-cola, pepsi, red bull, etc.),
- dosalania potraw,
- słodzenia i słodyczy (batoników, ciastek, cukru białego, słodziku szczególnie jeśli środkiem słodzącym jest aspartan – z takiego najlepiej zrezygnować na zawsze),
- nadmiaru tłuszczu,
- konserwowanych mięs,
- konserwowanych warzyw.
Należy się skupić na produktach ekologicznych. Przy czym kierować się atestami, a nie nazwą. Produkty nieprzetworzone (przetworzone w niewielkim stopniu) przyspieszających usuwanie toksyn z organizmu oraz zawierają cenne dla organizmu witaminy i mikroelementy.
28 dni – to minimum na dietę
Zapomnijcie o 3 dniowej głodówce, czy kilkudniowym detoksie z kolorowego pisemka. Jedynie, co osiągniecie, to pogorszenie samopoczucia.
Organizm potrzebuje czasu na oczyszczenie. Toksyny odkładają się także w tkance tłuszczowej. By pozbyć się ich z organizmu musimy spalić je wraz z tłuszczem. Najlepiej za pomocą regularnych ćwiczeń fizycznych.
Dieta = ładna figura
Dlaczego? Bo jedząc zdrowe produkty poprawiasz przemianę materii. Dostarczasz organizmowi wyłącznie wartościowych kalorii, które w całości przetwarzane są na energię.
Produkty przetworzone, poprzez nadmiar składników poprawiających smak, konserwujących, zagęszczających, dostarczają pustych kalorii i zaburzają pracę organizmu. Dostarczasz organizmowi składników, które nie są mu potrzebne.
Przykład: Zwróć uwagę na skład chleba. Bardzo często na pierwszym miejscu czyli składnik którego jest najwięcej) jest cukier. Czy naprawdę sądzisz, ze cukier musi być głównym i niezbędnym składnikiem chleba?