Ma witaminę C, E, K, kwasy organiczne, pektyny, antocyjany i flawonoidy wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Skutecznie zwalcza infekcje układu moczowego, zapobiega rozwojowi bakterii E.coli. Ułatwia leczenie stanów zapalnych dziąseł, pęcherza i nerek. Ma właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Reguluje poziom cholesterolu, wspiera układ odpornościowy i pokarmowy. Pomaga w walce z nadciśnieniem i miażdżycą.
Sok z żurawiny to eliksir zdrowia, który od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej i dietetyce. Jego właściwości prozdrowotne zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi, co czyni go jeszcze bardziej odpowiednim składnikiem codziennej diety. Częste spożywanie soku żurawinowego może mocno wzmocnić naszą odporność i wspomóc organizm w walce z różnymi dolegliwościami. Zawarte w nim proantocyjanidyny i polifenole odpowiednio zwalczają wolne rodniki i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Ten rubinowy napój jest także bogaty w witaminę C, która a jeszcze wspiera układ immunologiczny – przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Zwróćmy uwagę, że żurawina wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, szczególnie w przypadku infekcji układu moczowego (co potwierdzają liczne badania kliniczne).
Właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne soku żurawinowego
Poznaj najważniejsze zyski zdrowotne płynące z częstego picia soku z żurawiny:
- Ułatwia eliminację toksyn i metali ciężkich z organizmu
- Łagodzi stany zapalne w przewodzie pokarmowym
- Hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych
Zasadnicze jest działanie przeciwutleniające tego napoju, które przekłada się na spowolnienie procesów starzenia i ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi. Sok żurawinowy – dzięki zawartości kwasów organicznych – wspomaga pracę wątroby i usprawnia trawienie. „Można pamiętać, że najlepsze efekty zdrowotne osiągniemy, wybierając sok niepasteryzowany z ekologicznych upraw”. Naturalne związki bioaktywne (takie jak: kwercetyna, rutyna i resweratrol) odpowiednio wspomagają układ krążenia i obniżają poziom „złego” cholesterolu.
Profilaktyka zdrowotna i wsparcie leczenia
Medycyna fitonutraceutyczna dość często wykorzystuje sok z żurawiny jako element terapii wspomagającej w różnych schorzeniach. Jak wykazują najnowsze badania, częste spożywanie tego napoju może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych. Można dodać, że żurawina – ze względu na niski indeks glikemiczny – jest polecana osobom z cukrzycą i insulinoopornością (przy zachowaniu odpowiednich proporcji w diecie). „Sok żurawinowy może być także używany zewnętrznie jako składnik maseczek i toników do pielęgnacji skóry problematycznej”. Czy myśleliście kiedyś nad włączeniem tego prozdrowotnego napoju do swojej codziennej diety? Jakie zyski zdrowotne są dla Ciebie najważniejsze?
Sok żurawinowy: czerwony skarbiec zdrowia dla każdego!
Sok żurawinowy słynie z silnych właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, co sprawia, że jest szczególnie skuteczny w zwalczaniu infekcji układu moczowego. Zawarte w nim proantocyjanidyny odpowiednio zapobiegają przyleganiu bakterii do ścian pęcherza moczowego. Bogactwo witaminy C wzmacnia odporność organizmu, a obecność przeciwutleniaczy pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Częste spożywanie soku żurawinowego wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego i może obniżać poziom złego cholesterolu.
Sok z żurawiny wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i wspomaga trawienie. Systematyczne picie tego napoju może zapobiegać rozwojowi próchnicy i chorób dziąseł, a także łagodzić stany zapalne w jamie ustnej. Idąc dalej, zawarte w żurawinie związki polifenolowe mogą hamować rozwój komórek nowotworowych i chronić organizm przed stresem oksydacyjnym. Żurawina ma proantocyjanidyny (PAC) typu A, które odpowiednio zapobiegają przyleganiu bakterii do ścian pęcherza moczowego i cewki moczowej. Częste spożywanie żurawiny może zmniejszyć ryzyko nawracających infekcji układu moczowego nawet o 35%. Badania kliniczne potwierdzają, że najbardziej efektywna dawka to około 36 mg PAC dziennie, co odpowiada około 300 ml soku żurawinowego. Substancje zawarte w żurawinie zwalczają bakterie, wzmacniają układ odpornościowy poprzez stymulację produkcji przeciwciał.
- Ma naturalne przeciwutleniacze
- Ułatwia detoksykację organizmu
- Wykazuje działanie przeciwzapalne
- Wspiera florę bakteryjną jelit
Właściwości przeciwbakteryjne żurawiny zostały potwierdzone w licznych badaniach naukowych, a jej skuteczność w profilaktyce infekcji dróg moczowych jest porównywalna z niektórymi antybiotykami. Szczególnie skuteczna okazuje się w przypadku zakażeń wywołanych przez bakterie E. coli.
Żurawina a mikrobiom jelitowy – nieoczywisty związek z odpornością
Nowe badania wskazują na interesującą zależność między spożywaniem żurawiny a składem mikrobioty jelitowej. Aktywne związki zawarte w żurawinie działają jako prebiotyki, wspierając rozwój dobrych bakterii w jelitach. To z kolei przekłada się na lepszą odporność organizmu i zmniejszone ryzyko infekcji układu moczowegoinnych układów.
Żurawina – owoc zdrowia zaklęty w czerwonych kuleczkach
Sok z żurawiny jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które odpowiednio zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Ma przede wszystkim antocyjany, należące do flawonoidów, nadające sokom charakterystyczną czerwoną barwę. Wysoka zawielkość proantocyjanidyn typu A sprawia, że żurawina wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, szczególnie w przypadku infekcji układu moczowego. Witamina C występująca w soku wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wchłanianie żelaza. Obecne w żurawinie kwasy organiczne, w tym kwas chinowy i jabłkowy, wpływają korzystnie na proces trawienia oraz metabolizm. Polifenole zawarte w soku wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Częste spożywanie soku z żurawiny może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.