Skład koktajlu Herbalife

Jaki jest naprawdę skład koktajlu Herbalife?

Czy są w nim konserwanty? Czy są inne szkodliwe substancje? Czy są w koktajlu Herbalife substabcje naturalne czy nie? Czym są słodzone? Itd, itd

Do napisania tego artykułu skłoniła mnie rozmowa z jedną z klientek i postanowiłam bliżej wyjaśnić dziwne nazwy składników koktalu Herbalife.

Faktycznie, jeśli ktoś to pierwszy raz czyta etykietę, to istna tablica Mandelejewa. I tak właśnie jest. Wszysko w naturze jest tablicą Mendelejewa. O co więc chodzi? Skupmy się na pierwszych składnikach.

Izolat białka sojowego – brzmi groźnie, nieswojo, wręcz chemicznie. A w rzeczywistości jest to wyizolowane białko pochodzenia roślinnego, pozyskane z odtłuszczonej mąki sojowej. Ponadto izolaty charakteryzują się bardzo wysoką zawartością białka (90% i więcej), oraz małą ilością tłuszczy, węglowodanów i innych substancji.

Fruktoza – cukier owocowy, występujący w owocach, miodzie, nektarze kwiatów. Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, niż sacharoza i glukoza. Stosowana jest jako substytut dla diabetyków.

Lecytyna sojowa – naturalny emulgator pochodzenia roślinnego uzyskany z nasion soi

Sproszkowana celuloza (E 460 II)- Oczyszczona, mechanicznie rozdrobniona celuloza otrzymana z alfa-celulozy otrzymanej w postaci pulpy z włóknistego surowca roślinnego. Nie stwarza zagrożeń. Łatwo ulega biodegradacji.

Karagen – zagęstnik pozyskiwany z alg morskich.

Guma Guar (E 412) – Zagęstnik i stabilizator dodawany nawet do żywności dla niemowląt. Ma pochodzenie naturalne, wytwarza się ją z nasion drzewa rosnącego w Indiach.

Guma ksantanowa (E 415) – Zagęstnik. Jest to naturalny środek wytwarzany w wyniku fermentacji wywołanej przez bakterie Xanthomonas campestris.

Olej sojowy – rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Zawiera dużą ilość flawonoidów, lecytyny, steroliny i witaminy E

Cytrynian wapnia – znajduje się miedzy innymi w skorupkach jaj kurzych. Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych.

Fruktoolisacharydy – Prebiotyk – substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób zdrowie.Bakterie probiotyczne hamują rozwój w przewodzie pokarmowym groźnych, chorobotwórczych bakterii gnilnych, gronkowców a nawet salmonelli.

Błonnik owsa –  rozpuszczalny błonnik, beta-glukan.  Przyczynia się m.in. do obniżenia ciśnienia krwi, poziomu cukru i cholesterolu.

Fumaran żelazawy – Dobrze przyswajalne źródło żelaza

Kolejne nazwy to łacińskie, pełne nazwy witamin, minerałów.

Koktajl Herbalife konserwantów nie ma, ponieważ sproszkowana żywność ich nie potrzebuje. Jedynie sproszkowana pietruszka może częściowo spełniać taką rolę.

Nie jestem ekspertem od żywności i składu koktajlu Herbalife. Od tego są naukowcy Herbalife, ale po to są podawane składy na opakowaniach produktów, aby każdy mógł zobaczyć co jest w środku i podjąć świadomą decyzję.

Spożywać czy nie spożywać. Oto jest pytanie:)

Ja spożywam. Nie mam absolutnie żadnych obiekcji. Zresztą jeśli najlepsi sportowcy świata piją koktajl Herbalife, to dlaczego nie ja?

Dodaj komentarz