3 grudnia, 2024
warzywa do spiżarni dla kobiety

Każdy wie, że warzywa to pyszne i zdrowe produkty, które warto często spożywać. Niektóre z nich są jednak bardziej wartościowe dla naszego zdrowia i posiadają jednocześnie wiele smaku i aromatu. Czy wiesz, które warzywa zasługują na miano prawdziwego super-jedzenia?

Zielone warzywa, czyli samo zdrowie

Zielone warzywa nie tylko charakteryzują się piękną barwą, która wzbogacić może wygląd dania, ale zawierają również wiele prozdrowotnych substancji. Które z nich zasługują na uwagę?

Kapusta pekińska często gości na sklepowych półkach, ale wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z jej zbawiennego działania na organizm. Ten popularny składnik to prawdziwa prozdrowotna bomba! Obfituje w prowitaminę A, czyli związek korzystnie wpływający na stan wzroku, a także m.in. zębów, włosów oraz paznokci. Kapusta pekińska jest również wartościowym źródłem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit i pomaga zachować prawidłową masę ciała. Oprócz tego znaleźć można w niej witaminę C, która wspomaga gojenie ran i ułatwia przyswajanie żelaza, a także witaminę K – ta ostatnia ma działanie przeciwbakteryjne i wspiera układ  krwionośny.

Dania stworzone z udziałem kapusty pekińskiej mogą być bardzo różne, więc każdy powinien znaleźć wśród nich coś dla siebie. Można ją wykorzystać jako składnik sałatki, wraz z innymi warzywami, serem lub mięsem. To jednak nie jedyna możliwość – świetnym pomysłem jest także dodanie jej do azjatyckich dań typu stir fry, którym może nadać chrupkości i smaku.

Innym zielonym warzywem wartym uwagi jest boćwina, zwana również botwiną i burakiem liściowym. Ona również jest bogata w prowitaminę A, ale to nie jej jedyna zaleta. Posiada ponadto duże dawki:

  • Białka, będącego podstawowym budulcem ludzkiego ciała i ważnym składnikiem diety.
  • Żelaza, którego udział jest kluczowy w wielu procesach biologicznych, takich jak np. transport tlenu.
  • Wapnia – jego rola w organizmie polega m .in. na zapewnieniu zdrowia kości i zębów oraz wspieraniu krzepnięcia krwi.
  • Kwasu foliowego, którego spożywanie wspiera koncentrację oraz dobry sen

Botwina występować może nie tylko w roli zupy, ale nadaje się również na podstawę pysznej sałatki. Dodać można ją również do risotta lub makaronu, jeśli preferujemy śródziemnomorskie smaki.

Wyśmienite włoskie warzywo

Gdy mowa o włoskich warzywach, wiele osób z pewnością pomyśli w pierwszym momencie o pomidorach lub bakłażanie. Istnieje jednak rzadziej jadany produkty, który pełen jest smaku i zdrowych składników – mowa o karczochu.

Karczochy zawierają cynarynę, czyli substancję wspierającą obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Hamuje ona jego syntezę, a także pomaga w usuwaniu go z organizmu. Oprócz tego karczochy są źródłem inuliny, ułatwiającej utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Najprostszym sposobem na przygotowanie tego warzywa jest ugotowanie go, a później upieczenie w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak przygotowane karczochy to świetny dodatek do mięs, sałatek lub domowej pizzy.

Wszystkie trzy wymienione warzywa mogą na stałe zagościć w twojej kuchni, jeśli tylko dasz im szansę. Nie czekaj dłużej i wypróbuj nowe przepisy z ich użyciem!